Smart Start: Speeddate

Een voorstelrondje met meer dan 15 personen neemt veel tijd. Gek genoeg onthoud je je vaak maar van een paar mensen goed wat ze gezegd hebben. De schouder-aan-schouderspeeddate is een mooi energiek alternatief. 

Twee rijen
Zet de deelnemers in twee rijen tegenover elkaar. De rijen staan ongeveer een armlengte van elkaar. In de eigen rij staat de buurman op 20 centimeter; zoals voetballers die staan te luisteren naar het volkslied.

Twee vragen
Bedenk twee vragen voor je deelnemers. 

Een voorstelvraag. Die kun je feitelijk houden; naam, organisatie, functie. Of je maakt het iets uitdagender zoals bij een sessie over het waddengebied; 'Hoe versterk jij met jouw werk het Waddengebied?'

En een motivatievraag, waarmee je onthult waarom je deelneemt aan de sessie. Denk aan een typische, open trainingsvraag; wat kom je vandaag halen of brengen? Of link de vraag aan het onderwerp van de dag zoals bij de zelfde waddensessie: Waar heb jij je collega's het hardst nodig om het Waddengebied zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen?

Lekkere drukte
Omdat iedereen zo dicht op elkaar staat, ben je gedwongen om als voorsteller net iets harder, enthousiaster te praten. En meteen bij de start is er een lekkere drukte met veel energie. Als luisteraar moet je je enorm goed concentreren. Toch pik je gek genoeg in het 'kabaal' toch de woorden van je speeddatepartner goed op. 

In 20 minuten kun je met deze speeddate 3, misschien 4 mensen ontmoeten. Dan ken je nog niet iedereen, maar de drempel om mensen aan te spreken is nagenoeg weg.

Tips voor de uitvoering
Na de eerste ronde laat je de deelnemers een plek opschuiven. Daar kun je als facilitator leuk mee spelen door mensen drie of vier plekken op te laten te schuiven. Het gaat nergens over, maar maakt het weer wat spannender.

Trek een kleine 10 minuten uit voor de eerste ronde. Hoewel je 'officieel' 2 minuten per deelnemer geeft, is het handig deze eerste keer 3 of 4 minuten per deelnemer uit te trekken. Want de meeste mensen moeten hun verhaal nog vinden en willen eigenlijk altijd langer kennis maken. De volgende ronde kun je dan in 4 à 5 minuten doen.

Let goed op de wisselmomenten. Geef de speeddaters goed aan dat ze nog 1 minuut hebben en daarna de ander zich gaat voorstellen. Vergeet je dit dan praten veel startende speeddaters de tijd gewoon vol met hun eigen verhaal.

 

 

Klaar om de samenwerking aan te gaan? Neem contact met mij op