Eropuit met de Field Guide

‘Vertrouw het proces, ook al voelt het oncomfortabel.’ Zo staat te lezen op pagina 13 van The Field Guide to Human Centered Design van IDEO.org. En zoveel vertrouwen mag je gerust hebben in deze veldgids. Voor elke sociale uitdaging kun je met deze aanpak je een weg voorwaarts banen. Los van de praktische tips is dit boek een groot betoog om eropuit te gaan. Weg achter je bureau vandaan; praten, ontwerpen en testen met de mensen waar je voor aan de slag wilt.

Design Thinking is al jaren een trend in het land van facilitatoren en consultants. IDEO is de bakermat van deze manier van werken en denken. Samen met Marcellus de Graaf heb ik afgelopen jaar de degelijke online cursus over Human Centered Design gevolgd bij NovoEd en +Acumen. Onderdeel daarvan was dat wij onderzoek gingen doen naar hoe we slechte voedselpatronen bij minder bedeelden in Leeuwarden kunnen veranderen. Interviews met ervaringsdeskundigen en vooral experts, die waren goed te doen. Maar samen naar de voedselbank fietsen om ‘de doelgroep te observeren’ blijft mij zeker bij; stiekem waren we opgelucht dat de voedselbank dicht bleek te zijn. Dus ja, het voelt regelmatig oncomfortabel. Maar het gaat wel ergens over. 

Vandaar beveel ik de Field Guide van harte aan. En mocht het je inspireren om zelf met een groepje mensen een sociaal probleem eens grondig aan te pakken, bel me dan. Marcellus en ik doe mee! 

http://www.designkit.org/resources/1
http://www.ideo.org
https://novoed.com/hcd-acumen

 

Klaar om de samenwerking aan te gaan? Neem contact met mij op