Je onderzoeksprogramma of verandertraject loopt naar zijn eind. Hoe zorg je dat al die kennis die jullie opgedaan hebben niet stilletjes tussen de stoeptegels wegvloeit? Dat je de 'genen' doorgeeft van wat je geleerd hebt.
De kern van elke bijeenkomst is het bieden van inspiratie, kennis en netwerken. Gist helpt bij het uitdokteren van een mooi toepasselijk programma (meeting design). Maar juist kennisuitwisseling vraagt om meer: toegang, toepassen en toevoegen.
Toegang
Vooraf in kaart brengen welke kennis je voor welke mensen toegankelijk wilt maken, is belangrijk. Ook het neerzetten van een structuur van live bijeenkomsten, publicaties en online 'hangplek'. Zodat je deelnemers vanuit de ingekookte wijze lessen meetrekt naar de diepere kennis.
Toepassen
De beste manier om de geleerde lessen te laten beklijven, is door deelnemers het toe te laten passen. Op hun eigen situatie of door mee te denken hoe andere deelnemers het in praktijk kunnen brengen. Een begeisterende presentatie is als een fel strovuurtje. Samen aan de slag met de materie zorgt dat het aanmaakhout begint te branden.
Toevoegen
Geef ruimte aan mensen om hun vragen en hun kennis toe te voegen. Wanneer mensen actief bij kunnen de dragen aan de kennis, is de kans dat ze de kennis gaan gebruiken des te groter. Hier speelt ook de afweging of en hoe je via een combinatie van live en online bijeenkomsten door wilt gaan met kennisopbouw.